Vid bygg- och anläggningsarbete vid en höjd över 2 meter, där risk för fall finns, skall godkänt fallskydd användas. Arbetsmiljöverket kan också utfärda sanktionsavgift när brist på godkänt fallskydd finns, sanktionsavgiften ligger på mellan 40 000 – 400 000kr.

  • Arbetstagaren behöver ha tillräcklig kompetens
  • Arbetsgivaren måste ta fram en skriftlig räddningsplan, räddning skall ske inom 15 minuter
  • Fallskyddsutrustningen måste besiktigas minst en gång varje år
  • Stegar får inte användas om arbetet pågår i mer än 15 minuter, minst en hand måste alltid hålla i stegen

Detta innebär att samtliga arbetstagare måste känna till de regler som finns i arbetsmiljölagen så att de har möjlighet och kunskap om att använda rätt fallskydd. I fösta hand fasta skydd och i andra hand personlig fallskyddsutrustning. Fallolyckor är en av de vanligaste arbetsolyckorna som dessutom ofta innebär svåra personskador. Det räcker alltså inte med att en arbetstagare gått utbildning och känner till vilka regler som gäller, arbetsgivaren måste också tillse att fallskydd används.

Hur ofta fallskyddsutbildningen behöver repeteras avgör du som arbetsgivare. Vi rekommenderar vart femte år, men att de som har till uppgift att rädda nödställd troligtvis behöver repetera oftare.

Den evakueringsutrustning som vi använder under utbildningen kan du köpa via oss till rabatterat pris, du hittar en länk till webbshopen via utbildningsfliken för Fallskydd.