VI ARBETAR FÖR EN SÄKER ARBETSPLATS HOS DIG.

BRANDFARLIGA ARBETEN

Brandfarliga Arbeten eller Heta Arbeten?

Brandfarliga Heta Arbeten är det nya konceptnamnet för för det som tidigare i folkmun kallades “heta arbeten”. Idag finns det två olika utbildningar som ger samma certifikat, så vilken du väljer spelar ingen roll. Vi utbildar i den nyaste utbildningen som kallas Brandfarliga Arbeten vilken är helt kompatibel med Heta Arbeten.

Brandfarliga Heta Arbeten i lektionssal

Klassisk utbildning så som det alltid varit. Vi genomför teorin tillsammans i lektionssal och avslutar med praktisk släckningsövning. Vi kan genomföra utbildningen på plats hos dig eller hos oss. Mattias som håller i våra utbildningar är en mycket uppskattad föreläsare, skapar ett lättsamt utbildningsklimat där alla trivs.

Så här går det till:
1. Kl 08.00-15.00, teoriutbildning inkl släckningsövning
2. Släckningsövning inomhus via VR
3. Frukost, fika och lunch ingår i utbildningen

Giltighetstid 
Certifikatet gäller i 5 år

Kostnad
Utbildningskostnad från 2250kr exkl moms
Certifieringsavgift: 395kr exkl moms
Är ni flera – kontakta oss för pris

Godkänd utbildning
Med toppbetyg från både våra deltagare och vid kvalitetsrevison via SVEBRA Svenska Brandsäkerhetsföretag. Utlåtande: En riktigt bra kurs.

Mob. 0702-99 44 52

Distansutbildning
Brandfarliga Heta Arbeten går också att genomföra delvis på distans, för att sedan endast träffas för praktisk släckningsövning. Vi genomför endast distansutbildningar för företagsgrupper där vi kan planera tillfälle för släckningsövning i samband med kursbokningen. Vid intresse kontakta oss så berättar vi mer. E-post: hej@laride.se

Instruktör: Mattias Dahlqvist
Den som träffat Mattias tidigare vet att det är enkelt att gå på kurs hos oss. Lättsamt, engagerande och roligt med toppbetyg både från våra kursdeltagare och SVEBRA. Mattias är grym på att fånga dig och berättar storys som liknar din vardag, eller som Mattias brukar säga.: -Det är inte orden man kommer ihåg när man kommer hem, det är känslan. Varmt välkommen på kurs!

Appen Brandfarliga Arbeten

Instruktionsfilm hur du fyller i din tillståndslista
Länk till YouTube: Klicka här

Ladda ner kursbok mm

Här hittar du din kursbok på olika språk, tillståndslistor, delegeringar, arbetstillstånd brandfarlig vara mm
Länk till hemsidan brandfarligaarbeten.se: Klicka här

Frågor och svar (FAQ)

Vilken utbildning skall man ha?
Det spelar ingen roll om du går utbildningen Brandfarliga Arbeten eller Heta Arbeten. Båda utbildningarna ger samma certifikat och inryms i normen SBF2022 Brandfarliga Heta Arbeten. Vi gillar Brandfarliga Arbeten lite mer.

Måste man ha certifikat?
Saknar man giltigt certifikat, eller bryter mot någon utav de 13 säkerhetsreglerna, kan försäkringsbolagen vid brand hålla tillbaka en betydande del av ersättningen. Man kan också dömas för t.ex. allmänfarlig vårdslöshet där både fängelse och dagsböter finns på straffskalan.

Vad är Brandfarliga Arbeten?
Den nyaste utbildningen. Skillnaden är endast att det är SVEBRA som är konceptägare istället för Brandskyddsföreningen.

Vad är SVEBRA?
SVEBRA är medlemsorganisationen för företagen i Sverige som jobbar med brandsäkerhet

Om man har Heta Arbeten tidigare?
Inga problem. Certifikaten är helt kompatibla och ger samma behörighet.

Om några har “Heta” och några “Brandfarliga”?
Funkar hur bra som helst. Båda konceptägarna godkänner varandras certifikat, arbetssättet enligt de 13 säkerhetsreglerna är också de samma.

Har man tillståndslistor på samma sätt?
Kunskapsmålen efter utbildningen är de samma, arbetssätt och säkerhetsreglerna är också de samma. Tillståndslistor skriver man idag både via papper som tidigare eller via en app i sin telefon.

Fungerar appen i telefonen för alla certifikat?
Ja. Använder du Brandfarliga Arbetens app för tillståndslistor så kan du registrera personer som både har certifikat för Brandfarliga Arbeten eller Heta Arbeten.

Hur ser certifikaten ut?
När du genomgått utbildningen med godkänt resultat får du både ett plastkort samt ett digitalt kort i din telefon. Önskar du även utbildningen registrerad i ID06 så ingår det kostnadsfritt.

Vilka branscher gäller det?
Oavsett om du jobbar inom bygg, industri eller annan bransch så är certifikatet giltigt på samma sätt som certifikat för Heta Arbeten

Godkänner alla företag Brandfarliga Arbeten?
Alla företag och alla försäkringsbolag godkänner certifikat för Brandfarliga Arbeten på samma sätt som Heta Arbeten. Det kallas idag för Brandfarliga Heta Arbeten.

Vad är fördelen med Brandfarliga Arbeten?
En ny, modern och riktigt bra utbildning – dessutom med en lägre certifieringsavgift.

Hur länge gäller certifikatet?
Det gäller i 5 år och det är en absolut tid. Har 5års gränsen passerat är certifikatet ogiltigt och man bryter mot säkerhetsregel 2.

Måste alla ha utbildning?
Tillståndsansvarig, utförare, brandvakt och efterbevakare måste samtliga ha giltigt certifikat för Brandfarliga Heta Arbeten. Enda undantaget är om det tillståndsansvarig inte utfärdar mer än 3st tillstånd per år, men han/hon måste ändå ha tillräckliga kunskaper om de risker som kan uppstå.

Finns det kortare kurser?
Nej, försäkringsvillkoren säger att en utbildning skall pågå i minst 6 timmar. Hittar du en kortare kurs är den inte godkänd för certifikat för vare sig Brandfarliga Arbeten eller Heta Arbeten.

Vilka arbeten är heta?
Samtliga arbeten där vi använder verktyg som avger värme eller gnistor räknas som heta arbetsuppgifter. Om arbetet är ett brandfarligt hett arbete avgörs av den tillståndsansvarige som både skall ta hänsyn till arbetsmetoden och miljön man befinner sig i. Exempel på verktyg är vinkelslip, svets, skärbrännare, varmluftspistol, gasolbrännare, tigersåg mm.

Brandvakt
Även brandvakten måste ha giltigt certifikat, brandvakten måste vara närvarande hela tiden när arbete utförs och får ej lämna platsen. Om brand uppstår skall brandvakten omedelbart påbörja släckinsats och inom en minut kunna kontakta räddningstjänsten.

Vilka släckare skall man ha?
Minsta antalet släckare är 2st 6kg pulversläckare alternativt en trycksatt vattenslang med säker tillgång till vatten. Vattenslangen skall ha en tjocklek om minst 19mm. Vid takläggning skall minst 3st 6kg pulversläckare användas, alternativt 2st 6kg pulversläckare samt en trycksatt vattenslang med säker tillgång till vatten.

Öppen låga vid tätskiktsarbete
Vid tätskiktsarbete skall innesluten låga användas vid användning av gasolverktyg, öppen låga är ej tillåten. Idag finns dock ett godkänt gasolverktyg för tätskiktsarbete där öppen låga får användas, det skall vara märkt med symbolen SBF 2023. Vi rekommenderar att det används.

Tillståndslista
En tillståndslista måste alltid fyllas i innan arbete påbörjas, tillståndslistan fylls i av dentillståndsansvarige. Tillståndslistan skall fyllas i på plats där arbetet skall utföras, arbetet skall också följas upp av den tillståndsansvarige och även slutkontroll skall genomföras när arbetet är klart.



Vad kostar
utbildningen?

Här på vår hemsida kan du alltid se vad utbildningen kostar inkl certifieringsavgift. Är ni många från samma företag så kontakta oss för ett bättre pris.

annan plats än Alingsås?
Vi utbildar gärna även på plats hos dig, kontakta oss så berättar vi mer.

Utbildningsinnehåll
– Teori gällande brandkunskap och de 13 säkerhetsreglerna
– Släckningsövning via VR
– Utbildningstid: Kl 08.00-15.00

Om jag vill ha Heta Arbeten?
Just nu erbjuder vi endast utbildningar i Brandfarliga Arbeten i vår egen regi. Önskar du utbildning i Heta Arbeten så erbjuder vi det istället via vår samarbetspartner. Kontakta oss gärna så berättar vi mer på hej@laride.se
Pris Heta Arbeten: 3400kr/pp