Yrkesförarbevis Hjullastare och Grävmaskin. Utbildningen vänder sig till alla som arbetar med hjullastare och grävmaskin.

PROFESSIONELL KOMPETENSUTBILDNING PÅ PLATS UTE HOS DIG.

VI UTBILDAR PÅ PLATS HOS DIG!

Utbildning Hjullastare

Att ha kunskap om den maskin man använder och de arbetsuppgifter man utför är ett grundkrav i arbetsmiljölagen. Arbetsmiljölagen styr däremot inte vilken utbildning du skall gå utan din kunskap skall helt enkelt vara tillräcklig för de specifika arbetsuppgifter du skall utföra.
Vi har därför delat in våra utbildningar i fyra olika nivåer.

BOKA DIN UTBILDNING

1. Maskinförare Hjullastare
En grundläggande basutbildning för dig som använder din hjullastare för enklare arbetsuppgifter inom t.ex. trädgård och park, kyrkogårdsförvaltning, snöskottning, industriverksamhet, återvinningsstationer, vid enklare byggnadsarbeten mm.
Utbildningen fokuserar på dina kunskaper om maskinen, dess funktioner och hur vi arbetar säkert i och runt vår maskin.
Detta är den vanligaste utbildningen vi genomför för hjullastare och används också ibland som en grundutbildning för att vid ett senare tillfälle kunna gå vidare till nästa kursnivå.
Ordinarie pris: 4995kr/pp

2. Hjullastare Industriell Hantering (TYA)
En grundläggande truckutbildning (C2) för dig som endast använder din hjullastare med pallgafflar.
Utrustar vi vår hjullastare med pallgafflar så räknas den som en truck, därav så kan man gå en fortsättningskurs på en vanlig truckutbildning och därigenom få sina kunskaper registrerade hos TYA. Arbetsområden är t.ex. inom industri och andra verksamheter där man i huvudsak lastar och lossar lastbilar och transporterar pallgods.
Ordinarie pris: 4995kr/pp

3. Utbildningsintyg/Yrkesbevis Hjullastare Godshantering (TYA)
En mer omfattande utbildning där du när kursen är slut skall visa väldigt goda kunskaper att kunna köra din maskin och utföra de vanligaste arbetsmomenten med olika redskap. Kunskapskraven är höga för Yrkesbevis.
Arbetsmiljölagen ställer inte krav på Yrkesbevis däremot kan vissa branscher ställa högre krav på kunskap där vissa också förväntar sig att du har sk Yrkesbevis. För att få ett Yrkesbevis (gult kort) så skall du dessutom ha lång yrkeserfarenhet med din maskin, minst 30 månader eller 4000 timmar, har du mindre erfarenhet än så utfärdas istället ett utbildningsintyg (svart kort) som du sedan kan konvertera till ett Yrkesbevis när tillräcklig erfarenhet uppnåtts.
Ordinarie pris: 6995kr/pp

4. Utbildningsintyg/Yrkesbevis Hjullastare Anläggning (TYA)
Det här är vår mest omfattande utbildning för hjullastare där du förutom väldigt god kunskaper vad gäller maskinkörning också måste ha goda kunskaper kring anläggningsarbete i och runt maskinen. Ritningsläsning, materialkännedom, utsättning av höjder och positioner, vägkonstruktioner och grundarbete vid husbygge mm. Den som uppnår denna utbildningsnivå skall i princip kunna arbeta självständigt vid bygg- och anläggningsprojekt. Kunskapskraven är höga för Yrkesbevis.
Arbetsmiljölagen ställer inte krav på Yrkesbevis däremot kan vissa branscher ställa högre krav på kunskap där vissa också förväntar sig att du har sk Yrkesbevis. För att få ett Yrkesbevis (gult kort) så skall du dessutom ha lång yrkeserfarenhet med din maskin, minst 30 månader eller 4000 timmar, har du mindre erfarenhet än så utfärdas istället ett utbildningsintyg (svart kort) som du sedan kan konvertera till ett Yrkesbevis när tillräcklig erfarenhet uppnåtts.
Ordinarie pris: 8495kr/pp

Utbildningstid

Då utbildningstiden är relativt lång för de olika utbildningarna för hjullastare, och längre ju mer avancerad utbildning du går, så genomför vi idag inte utbildningar för dig som inte kört hjullastare tidigare. Den typen utav utbildningar genomför vi endast på gymnasieskolor där vi utbildar under ett helt läsår.
Vi förväntar oss helt enkelt att du till viss del redan tillförskaffat dig kunskaper inom de olika områdena redan innan du träffar oss, och att vi då istället kan fokusera på att validera dina befintliga kunskaper och komplettera med det som saknas.
Idag samarbetar vi med Strömma Naturbrukscenter där vi har tillgång till stora maskiner och bra övningsområde.

Hur går utbildningen till?

1. Är du intresserad av utbildning för Hjullastare så tittar vi först på vilka arbetsuppgifter du har tänkt att arbeta med och vilket utbildningsalternativ som kan vara lämpligt för dig på er verksamhet.
2. Du kommer sedan få självskatta dina kunskaper tillsammans med din arbetgivare, vilket kommer ligga som grund för utbildningsplaneringen.
3. På vår utbildningsportal kommer du sedan kunna läsa det mesta utav utbildningen på egen hand, både via de kursböcker vi skickar till dig samt via våra utbildningsfilmer, övningsuppgifter mm
4. Den sista delen utav kursen innebär att du träffar oss, där vi både genom teori och praktiska övningar finslipar dina kunskaper innan det är dax för dina teoriprov mm. För att klara utbildningsalternativen 3 eller 4 ovan så är det flera relativt omfattande teoriprov från TYA om vardera ca 50-60 frågor som skall genomföras med godkänt resultat. Under uppkörningen skall du visa goda färdigheter att utföra specifika arbetsmoment.