Försäkringsbolagen ställer i sina företagsförsäkringar villkor om att du måste följa regelverket för Brandfarliga Heta Arbeten vid arbete med verktyg och metoder som kan orsaka brand. Det kan vara arbeten som skärning med vinkelslip, svetsning, varmluftspistol, gasolverktyg och mycket mer. Visar det sig att regelverket inte efterlevts vid brand så kan försäkringsbolagen välja att inte betala ut full ersättning för brandskadan, lite på samma sätt som du inte får full ersättning för en bildstöld om du lämnat bilnycklarna i bilen.
Nuförtiden kallas regelverket Brandfarliga Heta Arbeten och det finns två godkända utbildningar som ger giltiga certifikat. Dels den klassiska Heta Arbeten som funnits sedan början av 90-talet, samt den nyare Brandfarliga Arbeten som lanserades 2019. Vilken utbildning du väljer spelar ingen roll, båda utbildningar ger giltiga certifikat och lär ut samma arbetssätt. Du kan alltså ha några anställda som har Heta Arbeten, och några som har Brandfarliga Arbeten, det funkar alldeles utmärkt.
Repetitionsutbildning skall ske vart 5:e år, har tiden löpt ut så bryter vi annars mot säkerhetsregel 2 om att ha just ett giltigt certifikat. Även vid repetitionsutbildningar är det fritt att välja mellan Heta Arbeten eller Brandfarliga Arbeten, det spelar ingen roll vilken utbildning då gått innan.
Vi genomför utbildningar både i Heta Arbeten och Brandfarliga Arbeten