2023 blev ett väldigt mörkt år vad gäller allvarliga arbetsplatsolyckor med dödlig utgång, 57st närmare bestämt. Och lägger man till sk arbetsrelaterade olyckor, som reser till och från jobbet mm, så blir siffran ännu mörkare. Arbetsmiljöarbete kan låta byråkratiskt, jobbigt och tungrott, men gör det enkelt. Tänk säkerhet, så blir det lättare att förstå.

Det är svårt att ta till sig statistik som är allvarlig, det är lite som att hjärnan försöker skydda oss från det som är mest otäckt. Men bakom varje siffra finns inte bara en människa, där finns också en kompis, en mamma, en pappa, en fru, en man, ett barn, en trygghet, en tillflykt, en värme och mycket mer. 57 människor med starka relationer kom aldrig hem från jobbet 2023, relationer som aldrig går att få tillbaka. Det här måste vi göra bättre.

Våga titta på historien
Vi kommer här under en tid titta närmare på arbetsolyckor som skett i vår närtid, trots det hemska som hänt kanske vi ser saker som kan hjälpa oss att undvika att det händer igen. Bilden till denna text har jag skapat genom AI, den är alltså inte på riktigt, bara en lycklig dröm. Men den får vara just en drömbild, en bild på en förhoppning för vad vi kanske kan uppnå med denna artikelserie. Att våga titta på historien, och planera för framtiden, det är det som är ett riktigt schysst arbetsmiljöarbete.

Hur skall jag göra?
Ingen är odödlig, men ingen är heller ofelbar, men vi skall göra vad vi kan för att ge alla så bra förutsättningar som möjligt. Vare sig uppsåtliga brister eller brister p.g.a. oaktsamhet är tillåtna enligt arbetsmiljölagen, men ibland är det svårt att veta hur man skall göra. Stora företag har i de flesta fall en eller flera personer som jobbar med de här frågorna, medan mindre företag gör det lite “med vänsterhanden”, lite då och då i mån av tid. Och ibland känns det extra krångligt för man vet helt enkelt inte hur man skall göra, eller saknar goda exempel om hur andra gör.
Arbetsmiljöverket är ju heller ingen bästa kompis som man kan sitta och bolla idéer med, få goda råd, eller ge tydliga mallar att använda. De kommunicerar i text som inte alltid är så lätt att förstå, och hänvisar till paragrafer. Och många av oss gillar ju inte ens att läsa text, särkilt inte om de är långa och krångliga.

Min förhoppning är att dessa små artiklar skall kunna ge dig just lite tips på vägen, en liten inblick hur andra har gjort, och lite förslag på hur man skulle kunna göra. Kort, enkelt och tydligt.
Några verkliga case per månad som beskriver både vad som hänt, hur det gick, och vad man gjorde rätt men också kunde gjort annorlunda. Inga pekpinnar, bara tips.

Vi vill alla kunna se tillbaka på vår arbetsdag och kunna säga:
-Idag gick det bra!

———————
Mattias Dahlqvist