När chefen kom förbi och sa att de skulle sätta upp julbelysning i stan på torsdag så var det ingen stor grej för Anders och Peter, det hade de gjort förut och brukade dessutom vara ganska trevligt. Senaste gången hade de t.o.m. fått lite spontana applåder från folk som gick förbi när de vred på strömbrytaren och gatan lystes upp. Anders slog en signal till maskinuthyraren och fixade en lift i alla fall och sedan funderade det inte mer på det.

När torsdagen kom så plockade de upp liften påvägen till jobbet, Anders hade bokat en sådan där liten lastbil med liftkorg på. En smidig och bra maskin när man behövde flytta sig till olika ställen, dessutom kunde man ju köra den själv till arbetsplatsen.
Det brukade vara ganska lugnt på den här gatan på förmiddagarna, i synnerhet innan butikerna hade öppnat, så det var inte så stor idé med att lägga tid på att spärra av gatan. De ställde istället liften lite på snedden så ena filen blev blockerad och satte på varningsblinkersen. Bilar kunde passera bredvid liften och nu störde de ingen i morgontrafiken, alla var nöjda.
När butikerna öppnar efter en stund så kunde man höra julmusiken strömma genom de olika dörröppningarna, sicket jobb. Julstämning på betald arbetstid.

Så…
…hade denna dag kunnat bli om allt slutat bra. Istället kom det en lastbil åkande på vägen. I sitt försök att passera den filen som fortfarande var öppen så råkade han toucha den lift som Anders och Peter stod i. Hastigheten var låg men en liten rörelse på chassit till liften får stora konsekvenser i liftkorgen. Både Anders och Peter slungades ur korgen, och Peters liv gick inte att rädda.

Vad tyckte åklagaren
Företaget som körde liften åtalades för för arbetsmiljöbrott och föraren av lastbilen åtalades till vållande till annans död.

Vad tyckte tingsrätten
Tingsrätten dömer företrädaren för företaget som körde liften till företagsbot om 500 000kr samt att företrädaren för företaget döms till villkorlig dom samt 80 dagsböter.
Föraren av lastbilen, som i detta fall var en körskollärare, döms till villkorlig dom samt 80 dagsböter.
Tingsrätten ansåg att arbetsgivaren inte genomfört en ordentlig riskbedömning, inte gett de montörerna tillräcklig information och rätt förutsättningar samt att kommunens TA-plan inte följts.
Körskolläraren hölls ansvarig då han inte förvissat sig om att lastbilen kunde framföras på platsen utan risk för skada.

Tips. 

  • Vid arbete på och invid en väg i stadsmiljö skall alltid trafikordningsplanen följas. Ansökan skickas till kommunen, framförhållningen behöver vara god då ansökan måste komma in en viss tid innan arbetet skall utföras.
  • Fallskyddselar användes ej av de som arbetade i liften, vid allt arbete där risk för fall finns skall fallskyddsutrustning användas. Risk för påkörning är en sådan situation.
  • Bristfällig avspärrning runt liftar är ett vanligt problem, vi underskattar konsekvenserna utav en påkörning utav den lift man arbetar ifrån. En liten touch förvandlar liften till en katapult.

Vid allt arbete över 2 meters höjd, där risk för fall finns, skall godkänt fallskydd finnas.
En mobil arbetsplattform har ett godkänt fallskydd då räcket på liften överstiger 100cm, men om riskbedömningen visar att det ändå finns risk för fall behöver användaren komplettera med en personlig fallskyddssele. Exempel på sådana situationer är när det finns risk för påkörning, när man arbetar med tunga maskiner utanför korgen samt alltid när man kör bomlift.
Den här tragiska olyckan hade med stor sannolikhet inte fått samma konsekvenser för personerna i liften om fallskyddsselar använts i liftkorgen.

*Bilden på liftoperatörerna är AI-genererad och har ingenting med den verkliga olyckan att göra.
Texten är parafraserad och inte en exakt beskrivning, namnen på personerna är påhittade.

———
Mattias Dahlqvist